The hackers make cider

From VoidWarranties - Hackerspace Antwerp, Belgium
Revision as of 10:00, 23 August 2013 by Kefcom (Talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search


The hackers make cider
What:
we will try to make cider
Event.png
Participants:
berz, warddr, Yashiko
Category:
Misc


Contents

Getting the appels

We zijn dinsdag 03/10 appels gaan plukken in Vremde. Na 3 uur met drie plukken hebben we 22,4 kg geplukte appels en 147,7 kg gevallen appels.

Appelsap maken

Op donderdag 04/10 hebben we onze appels geperst op het ponton van time circus naast het MAS. Deze hebben een verpulper en fruitpers die we konden gebruiken. We hebben ook wat appels gekregen van anderen. Door samen te werken met anderen slaagden we er in om meer dan een ton appels te persen!

De appels werden eerst gewassen. Daarna werden vuile plekken uit de appels gesneden en werden ze in twee gesneden. De verpulper maakte hier dan pulp van die in de pers kon worden uitgeperst. Het sap werd daarna gepasteuriseerd door het tot 68 °C te verhitten. De dag daarop konden we een 105 liter appelsap terug naar de space voeren.

Cider maken

Opstarten van de gisting

Vrijdag werd het appelsap in twee (propere) buikflessen gegoten, met een inhoud van 60 en 54 liter. Aangezien er tijdens de gisting een schuimontwikkeling is werden de flessen niet volledig gevuld. Het resterend appelsap werd zo gedronken en was lekker, zeker vermengd met mate.

Aan het sap werd een heel klein beetje (1.5g/10l) gistvoedingsstof toegevoegd en een normale dosis champagnegist (3g/10l). Met het gist werd eerst een starter gemaakt door het gist te hydrateren in een beetje lauw water, tot het ging schuimen. Hierna werd er appelsap aan de starter toegevoegd tot er terug schuimontwikkeling was. De starter werd dan rond 18:00 in de buikflessen gekapt. De buikflessen werden afgesloten met een waterslot zodat de geproduceerde CO2 kon ontsnappen zonder dat er lucht naar binnen kon.

Buikfles 1 Buikfles 2
Volume fles 54l 60l
Volume vloeistof ~46l ~50l
SG 1.048 1.050
Gistvoeding (1.5g/10l) 6.9g 7.5g
Gist (3g/10l) 13.8g 15g

Aerobe gisting

Tijdens de aerobe gisting vermenigvuldigd de gist zich door met zuurstof te reageren. Hierbij is de temperatuur best iets hoger. Daarom werden de twee buikflessen tijdelijk in de lounge geplaatst van vrijdag tot woensdag.

Anaerobe gisting

Omdat de fles afgesloten is met een luchtslot zit er maar een beperkte voorraad zuurstof in de fles. Omdat deze op geraakt gaat de gist over op anaerobe fermentatie. Hierbij worden suikers omgezet in ethanol en CO2. Deze gisting duurt indien alles goed verloopt tot alle door de gist verteerbare suikers omgezet zijn in alcohol.

We kunnen schatten rond welk alcoholpercentage we zouden moeten uitkomen. Dit doen we doot de dichtheid van het appelsap voor te fermentatie te meten. De ratio van deze dichtheid en die van water wordt het soortelijk gewicht genoemd (SG). Het soortelijk gewicht van water is dus 1. Ons appelsap zat voor de fermentatie op een SG van 1.050. Aangezien appelsap bijna uitsluitend uit water en suiker bestaat kunnen we aan de hand van deze waarde het suikergehalte afleiden, waaruit danweer het potentiële alcoholgehalte afgeleid kan worden. Dit is voor een SG van 1.050 6.90%.

Bottelen

Wanneer de fermentatie voorbij is, meestal omdat er geen suikers meer in de oplossing, doen we deze in flessen.

Ik heb net bij mijn tante (werkt in de brasserie van de Trappisten van Westmalle) nagevraagd of ze bij hun hun lege Cava flessen kunnen bijhouden voor ons. Ze gaat het navragen op haar werk. Hier kunnen we mogelijk aan heel erg veel flessen tegelijk geraken. (Yashiko)

Bij wima en schelle kunnen we zo veel flessen gaan halen als we willen. Als we het een week op voorhand laten weten kunnen ze gemakkelijk 100 flessen op zij zetten. (warddr)

Personal tools
Namespaces
Variants
Actions
Navigation
Toolbox
Content Creation
Belgian Spaces