LETS

From VoidWarranties - Hackerspace Antwerp, Belgium
Jump to: navigation, search


LETS
What:
Lets.jpg
Participants:
Ivom, Jobj, berz
Category:
Misc


Voidwarranties is als lid ingeschreven in de LETS Antwerpen-Stad. Een LETS (Local Exchange Trading System) is systeem van lokale ruilhandel. Door middel van een website en een mailinglist brengt het LETS mensen in contact om goederen of diensten uit te wisselen.

Contents

Werking

Om te voorkomen dat deelnemers profiteren van anderen zonder ooit iets terug te doen wordt er een balans bijgehouden in de vorm van een alternatieve munt. In het LETS Antwerpen-stad wordt deze munt een 'handje' genoemd. Wanneer je iemand een dienst doet laat deze aan het LETS weten dat hij dit waardeerd voor een zekere hoeveelheid handjes. Een saldo van nul handjes betekent dus dat je evenveel voor de LETS-groep hebt gedaan als zij voor jouw. Om profiteurs tegen te gaan kan men niet meer dan 500 handjes in de min gaan, en dient men handjes te vergoeden indien men uit het LETS stapt met een negatief saldo. Leden spreken zelf af wat een redelijk aantal handjes is voor een dienst. Algemeen wordt er uitgegaan van 20 handjes per uur geleverde diensten.

Jaarlijks wordt er per account een vaste bijdrage van 12 euro gevraagd, ofwel 1 euro per maand. Hiermee wordt ondermeer de serverhosting en de druk en verzending van een magazine betaald.

Functioneren binnen de space

Zij die in de werkgroep zitten monitoren de vragen en aanbiedingen binnen het LETS. Zij filteren interessante voorstellen er uit en leggen deze voor aan onze groep. Het staat iedereen vrij om al dan niet hier op in te gaan.

Voorbeeld: "Alice van het LETS zou graag wat uitleg krijgen bij het gebruik van Ubuntu, wilt iemand hier wat tijd voor uittrekken?" Hacker Bob ziet dit op onze mailinglist en wilt dit graag doen, en nodigt Alice uit in de space om haar vragen te beantwoorden. Alice laat aan het LETS weten dat ze de twee uur hulp dit waardeert voor 40 handjes.

Regelmatig wordt onze deelname aan het LETS geƫvalueerd, en eventueel bijgestuurd. Voor we opnieuw lidgeld betalen voor een jaar moet dit goedgekeurd worden op een vergadering.

Afspraken

Log

Er zijn tot nu toe 2 transacties geweest via het LETS:

Huidig saldo: - 58 handjes (16/01/2013)

eLAS

eLAS is het webplatform van Antwerpen stad. Leden kunnen er onder andere zien wat de andere LETSers vragen en aanbieden. Hieronder volgt dus ons eigen vraag en aanbod. Voor ad-hoc vragen en aanbiedingen is er verder ook nog een mailinglist.

Vraag

Dit zijn de dingen die we vragen, de bedoeling is dus om mensen hiervan op de hoogte te brengen, zodat zij ons een (vrijblijvend) aanbod kunnen doen.

Aanbod

Dit zijn de dingen die we aanbieden, met als doel dat mensen die iets nodig hebben ons vinden en een (vrijblijvend) voorstel kunnen doen.

Workgroup

3 personen in de space hebben toegang tot ons lets account om transacties te doen. Contacteer Ivo, Job of Quentin

Personal tools
Namespaces
Variants
Actions
Navigation
Toolbox
Content Creation
Belgian Spaces